Blogs 2014

Kleurboeken voor volwassenen?

De Volkskrant van 29 oktober 2014 onthult een nieuwe trend in boekenland: kleurboeken voor volwassenen! Ze kunnen die kleurboeken gebruiken om te onthaasten. Velen zullen herinneringen hebben aan de tijd dat ze als kind helemaal op konden gaan in het kleuren, vooral als het buiten pijpenstelen goot.

Jan Sluijters als illustrator

In Museum De Fundatie in Zwolle zijn 77 politieke spotprenten te zien van Jan Sluijters (1881-1957) over de Eerste Wereldoorlog. De Volkskrant wijdt op 19 september 2014 twee pagina’s aan deze tentoonstelling, die door kunstenaar Rob Scholte is samengesteld.

Vlas

Wie kent tegenwoordig nog akkers met vlas? De enige plek waar ik ooit zo’n blauw bebloemd veld heb gezien was in Zeeuws-Vlaanderen. Vlas werd vroeger op veel meer plaatsen in Nederland verbouwd, om er lijnzaadolie en linnen van te maken.

Duizend jaar vogels in honderden boeken

Het najaar staat bij Museum Meermanno in het teken van vogels. De expositie met bovenstaande titel (29 augustus 2014 tot 4 januari 2015) toont materiaal uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno. Er zijn bijzondere vogelboeken te zien uit tien eeuwen boekgeschiedenis, vanaf een tiende-eeuws manuscript tot hedendaagse uitgaven.

Zomertijd

Vanwege de vakantietijd zijn de kranten een stuk dunner. Maar voor liefhebbers van oude kinderboeken en –prenten is er deze zomer meer dan voldoende leeswerk om van te genieten. In mei verscheen het grote Kluitmanboek, en dat werd gevolgd door een nieuw prachtnummer van het tijdschrift De Boekenwereld.

Golfspel en kolfspel

In De Volkskrant van 30 mei staat een artikel met de titel: Van elitesport naar massagolf.

Handel en wandel van de boekenjood, ook in kinderboeken

Op zondag 25 mei was er weer Boekenmarkt op de Dam. En deze keer stond Ewoud Sanders daar als ‘deeltijdboekenjood’ met zijn nieuwste boek: De handel en wandel van de boekenjood : over vermaarde, vergeten en fictieve straatboekhandelaren.

Kluitman en schutbladen

Op vrijdag 9 mei werd in de Koninklijke Bibliotheek het 150-jarig bestaan van uitgeverij Kluitman gevierd met een symposium en de presentatie van een rijk geïllustreerd Jubileumboek: Het geheim van Kluitman.

Vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Zweden

“Begin april 2014 staan Nederland en Zweden er officieel bij stil dat beide landen vierhonderd jaar officiële betrekkingen onderhouden.” Zo begint een dossier op de website van de Koninklijke Bibliotheek.  Uit nieuwsgierigheid keek ik in het CBK hoe het zit met de jeugdliteratuur die

Ver van huis, reisvertellingen van Oom Bram over alles en nog wat

Het thema van de Boekenweek (8 tot en met 16 maart 2014) is Reizen. De Koninklijke Bibliotheek biedt daarom bijzondere afbeeldingen rond het thema ‘reizen & kaarten’ aan, geselecteerd uit de KB-collectie.

Trage post voor Anna Johanna

Heel wat mensen hebben sterke herinneringen aan de boeken die ze als kind lazen. Maar heel weinig mensen kunnen ze zo mooi verwoorden als Joke Linders het in deze brieven heeft gedaan.

Na de bevrijding

De vierdelige televisieserie over de periode 1945 tot 1950 die momenteel op de televisie wordt uitgezonden laat veel beeldmateriaal uit die periode zien. Ook in de kinderboekencollectie van de KB is materiaal te vinden waarin een beeld wordt gegeven van deze periode.

Gebraden kraanvogel

Het nieuwste nummer van De Boekenwereld (jrg. 29, no. 6) is een aanrader: een zeer smakelijke en fraai geïllustreerde aflevering over Eten & Boeken. Het bevat onder meer een stuk over de Gastronomische Bibliotheek van Johannes van Dam, Joop Witteveen en Bart Cuperus.

Niet Jan Lutz, toch Jan Lutz

Al geruime tijd geleden, schreef ik een artikel over de ‘broeders in de tekenkunst Jan en Peter Lutz’. Jan was de befaamde illustrator van vele kinderboeken. Het artikel verscheen in het bekende tijdschrift Boekenpost nummer 39, jan.-febr. 1999.

De populaire pinguïn

In De Volkskrant van 4 januari 2014 staat een artikel van Julien Althuisius over de status van de pinguïn als troeteldier. De aanleiding is een nieuwe driedelige televisieserie: Pinguïns undercover gemaakt door de BBC, die in januari wordt uitgezonden.