Annie MG Schymidt

 

Annie M.G. Schmidt in het zonnetje gezet in de Prinsentuin 

foto3.jpg (132894 bytes)Weer een dag met prachtig weer – wat zijn we gezegend met dit project! Christine en ik staan er vandaag alleen voor, maar we hebben inmiddels de nodige routine, dus we redden ons prima. We hebben zelf een stapel kinderboeken mee. Die heb ik thuis overbodig verklaard en ik hoop dat ze als Swalkboek een mooie weg vinden. Er zit aardig wat bij van Annie M.G. Schmidt, van wie werd voorgelezen, nee: werd verteld.

Voor het transport van de spullen vanuit Tresoar hebben we een extra trucje. Ik heb een spanband meegenomen die het geheel  (de koffers, de banner, de matjes en de kussens) vastsnoert op het transportplankje. Als het op die manier een geheel is, rijdt dat een stuk gemakkelijker! Na afloop zullen we de spanband gewoon laten zitten, fijn voor de volgende keren. Ter plaatse hebben we de spanband gebruikt om de banner strakker tegen het boekenkarretje aan te snoeren, die hing anders erg voorover. 

Terzake. Vandaag vertelt Harry de Goede twee sprookjes (één per keer) uit “Heksen enzo”. Het lukt met gezamenlijke inspanning om een flink publiek bij elkaar te krijgen. We hebben geen microfoon of andere apparatuur, want de verwachting is dat er geen storende andere activiteiten zullen zijn.

Maar op het moment nadat ik Harry geïntroduceerd heb en hij van wal steekt, barst in de tent naast ons een muziekgroep los met electronisch versterkte Iers-achtige jazzy folk-muziek! Harry weet zich met enige moeite nog wel verstaanbaar te maken, maar dit kan zo niet! Fokke snelt erheen, overlegt, en komt met de boodschap dat de musici dit nummer afmaken, dan zullen stoppen tot Harry klaar is. Deal: dat wij dan ons publiek naar hun toesturen. Dat gaan we doen, vanzelf.

Nu kan Harry helemaal los. Vol vuur vertelt hij het sprookje ‘Spikkeltje’. Hij doet het geweldig, beeldend, spannend, de volwassenen (plm twintig) en kinderen (een kleine tien)foto4.jpg (82727 bytes) hangen aan zijn lippen. Ook aan de buitenkant van de vertelplek blijven mensen staan en luisteren. Van de gezichten is af te lezen hoe groot en klein opgaan in het verhaal. Als het voorspelde “..en ze leefden nog lang en gelukkig” verklonken is, krijgt Harry een welverdiend applaus.

Dan is de folk-muziek aan de beurt. Met een kleine volksverhuizing vult zich de tent daar. Een aantal luisteraars bij ons blijven ook bij ons, die willen straks ook Harry het andere sprookje horen vertellen. 

Volgens afspraak gebeurt dat om drie uur, het moment dat de band inpakt. Er is nu (helaas) veel minder publiek, maar de intensiteit van vertellen en luisteren is dezelfde als daarstraks. “Roel met gevoel” geeft zichtbaar meeleven bij de acht, negen luisteraars. Het is natuurlijk ook een echt Annie Schmidt-verhaal, met ironie en tongue-in –cheek. En ook nu krijgt Harry een zeer verdiend applaus!                                     

Alger Algra, tekst; Christine Tjalsma, foto's

Contact: centsprenten@xs4all.nl.  © 2001-2017 A.G.J.M. Borms. Bijgewerkt op 08 augustus 2018. Overname, kopiëren en downloaden voor niet-commercieel gebruik van teksten en afbeeldingen is toegestaan onder vermelding van bron SGKJ/AGJMBorms.