Voorjaarsexcursie naar de expositie Blikvangers

 

in kasteel Het Nijenhuis te Heino

DSCF2361.JPG (3775373 bytes)DSCF2366.JPG (3711939 bytes)

Op 17 februari ging de excursie naar een tentoonstelling op een bijzondere locatie.

Vanuit het station van Heino is het een mooie wandeling door een prachtig landschap naar kasteel het Nijenhuis. Dat is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel, gelegen tussen Heino en Wijhe. De oorsprong van het kasteel ligt in de late Middeleeuwen en het grootste deel van het gebouw dat er nu staat, komt uit de zeventiende eeuw, met een toren, aangebouwd in de negentiende eeuw. Verschillende adellijke families hebben  het kasteel bewoond. Na 1934 raakte het in verval, totdat de verzamelaar Dirk Hannema, de grondlegger van museum de Fundatie, de provincie ervan overtuigde dat het kasteel gerestaureerd moest worden en het verbouwde tot museum. Als basis diende zijn eigen collectie, waarin hij zelf vanaf 1958 rondleidingen verzorgde tot zijn dood in 1984. Sinds 2004 vormt het kasteel in combinatie met het paleis aan de Blijmarkt in Zwolle ‘Museum de Fundatie’. De tentoonstellingen in beide gebouwen zijn met elkaar verbonden. Zo is er nu op de kasteelzolder een expositie van originele tekeningen van Fiep Westendorp, naast de kleine tentoDSCF2360.JPG (1703962 bytes)onstelling van Blikvangers in Zwolle.

DSCF2375.JPG (1480201 bytes)Na de ontvangst met koffie en thee in het museumcafé begon vandaaruit de rondleiding van Carolien Ten Bruggencate, die ons over de ophaalbrug naar de ingang van het kasteel leidde. In alle zalen en kamers is de moderne kunst te bewonderen tussen de oude meubels. Zoals Carolien ons liet zien, vertegenwoordigen de meubels, serviezen en schilderijen in de kamers uiteenlopende stijlen en perioden. Op de zolder zijn originele tekeningen van Fiep Westendorp te bewonderen, affiches, reclametekeningen en natuurlijk ook illustraties uit kinderboeken, zoals Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet. In deze zaal hangt ook werk van bijna alle prijswinnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs voor jonge illustratoren.

Na het afsluiten van de boeiende en deskundige rondleiding kon iedereen nog rondkijken in de tentoonstelling en de andere kamers in het kasteel. Het was de moeite waard om nog een wandeling te maken door de beeldentuin, waarin onder meer een beeld van koningin Wilhelmina door Charlotte van Pallandt staat en installaties die in de zomer op  het festival terrein van Lowlands geplaatst worden.  Alles bij elkaar was het een bijzondere excursie naar een bescheiden maar interessante tentoonstelling in op een mooie locatie.

Margeet van Wijk-Sluyterman

Contact: centsprenten@xs4all.nl.  © 2001-2017 A.G.J.M. Borms. Bijgewerkt op 08 maart 2017. Overname, kopiëren en downloaden voor niet-commercieel gebruik van teksten en afbeeldingen is toegestaan onder vermelding van bron SGKJ/AGJMBorms.